Copacabana, capoeira en caipirinha's
Door: Rutger
Blijf op de hoogte en volg Rutger & Violet
14 April 2011 | Brazilië, Natal
Het heeft voor ons lang onmogelijk geleken maar het einde van de reis begint in zicht te komen, over 5 weken staan we weer op Hollandse bodem. We nemen afscheid van ons nomadenbestaan en als grande finale hebben we heel decadent een 8-daagse trip naar de Galápagos-eilanden geboekt!
Maar eerst even bijpraten over de afgelopen weken, daarin zijn we langs de Braziliaanse kust steeds verder omhoog gereisd tot aan Natal, waar we nu zijn. Natuurlijk mocht een bezoek aan Rio de Janeiro niet ontbreken. Na al het luieren aan het strand besluiten we dat we wel weer toe zijn aan een thrill. We kiezen voor hanggliden (ook wel bekend als deltavliegen), vanaf een 500 meter hoge rots boven de stad. Met een jeep hobbelen we de berg op waar we vanaf de top een prachtig uitzicht over de stad hebben. We zijn bij lange na niet de enigen die vandaag de sprong wagen en het duurt dan ook even voordat we mogen. Veel mensen aarzelen een hele tijd voordat ze springen omdat de condities vandaag niet optimaal zijn en dat leidt ertoe dat wij ons ook beginnen af te vragen of dit wel zo´n goed idee is, al roept Vio stoer dat ze het helemaal niet eng vindt. Uiteindelijk worden we dan toch in een pakje gehesen en aan de vlieger bevestigd. Dan is het zaak om zo hard mogelijk van het platform af te rennen en in het diepe gat te springen. Het is een fantastische ervaring, je voelt echt hoe je op de luchtstromen zweeft en overgeleverd bent aan de wind. Zo moet een vogel zich voelen. Ook het uitzicht is interessant: aan de ene kant de uitgestrekte favelas (sloppenwijken) van Rio en aan de andere kant het strand en de zee. Daar tussenin ligt een sjieke villawijk met zwembaden en tennisbanen. Na een kwartiertje zweven, landen we veilig op het strand, Vio overigens lijkbleek want die vond het tocht wel ietsjepietsje eng om aan zo´n touwtje hoog boven in de lucht te hangen...
Onder begeleiding van een gids maken we ook een tour door twee van de beruchte favelas in Rio: Rocinha en Canoas Velas. Na twee dagen delibereren over de morele aspecten van het fenomeen ‘sloppentoerisme’ wint Vio’s nieuwsgierigheid het uiteindelijk toch van de ethische bezwaren. Bovendien worden we overgehaald door de marketing pitch: we leveren ‘een bijdrage’, 40% van de opbrengsten van de tour worden aan een schooltje gedoneerd. Beide farvelas liggen tegen een steile bergwand aan waardoor het uitzicht op de rest van de stad en op de zee fenomenaal is. In deze en andere favelas in Rio komen jaarlijks zo´n 2.500 mensen door geweld om het leven, de meesten in de voortdurende oorlog tussen de politie en de drugsmaffia die heer en meester is in deze wijken. De helft van de slachtoffers valt door politiekogels.
Van al die ellende zien wij gelukkig weinig tijdens onze trip, de favela is armoedig, er ligt overal afval op straat en elke vierkante centimeter is benut maar het lijkt leefbaarder te zijn dan wijken in bijvoorbeeld Mexico-stad of Lima. De gids geeft aan dat er onder president Lula de afgelopen jaren veel verbeterd is. De wijk bestaat uit veel kleine straatjes en nauwe steegjes waar je snel verdwaalt. Natuurlijk brengen we ook nog een bezoek aan het obligate kindertehuis en sponsoren we de lokale handwerkhandel.
De volgende stop is Salvador, ongeveer 1.500 kilometer noordelijker. De staat waar Salvador de hoofdstad van is (Bahia) was de plek waar zich in de koloniale tijd de meeste plantages bevonden en dientengevolge werden er duizenden slaven vanuit Afrika naar Bahia getransporteerd. Daardoor is de huidige bevolking van de stad en de omgeving voornamelijk van Afrikaanse afkomst. Het centrum van Salvador, de Pelourinho, bestaat uit kleine met keien geplaveide straten en mooie gekleurde koloniale huisjes. De energie knalt er in de stad van alle kanten vanaf: ´s avonds marcheren grote drumkorpsen met veel bombarie en een grote stoet dansende aanhangers door de straten en overal zijn capoeira-scholen waar druk geoefend wordt en waar je voor een paar real mag komen kijken.
De keerzijde van Salvador is dat het erg arm is en het drugsgebruik enorm. Op straat word je voortdurend aangeklampt door uitgemergelde en hyperactieve straatkinderen, waarvan sommigen om de haverklap met hun neus in een zakje lijm zitten. Waarschijnlijk zijn in geen ander land de verschillen zo levensgroot als in Brazilië. Er is het Brazilië dat booming is, van grote winkelcentra, van dure auto´s en van sjieke hotels. En er is het Brazilië van eindeloze sloppenwijken, een oppermachtige drugsmaffia en naar schatting 200.000 straatkinderen. Net als in andere landen geldt ook hier dat hoe gekleurder de bevolking, des te lager de sociale status. Er is een enorm contrast tussen de zuidelijke staten die voornamelijk blank en relatief welvarend zijn en staten als Bahia met een donkerdere bevolking en een aanzienlijk lagere ontwikkelingsgraad.
Vanuit Salvador maken we een driedaagse trip naar Lençóis in het Nationaal Park Chapada Diamantina, ongeveer 7 uur met de bus het binnenland in. Het is een gebied met veel heuvels, rivieren, rotsen en monolieten met steile kliffen zodat het hier en daar op een canyon lijkt. We zien hier een paar mooie dingen zoals een enorme grot, een natuurlijke waterglijbaan en een kristalheldere rivier. In de pousada waar we slapen ontmoeten we Laurie, een Belgische die een aantal maanden als vrijwilligster werkt bij een kinderdagverblijf (Casa Grande) dat is opgezet door een Engelse dame. Op haar uitnodiging nemen we er even kijkje. Het Braziliaanse onderwijssysteem is belabberd en de meeste kinderen gaan slechts 2 tot 3 uur per dag naar school, als ze al gaan, met als gevolg dat velen bij het verlaten van de lagere school nog niet tot 10 kunnen tellen en hun eigen naam met moeite kunnen schrijven. Casa Grande probeert deze lacune enigszins op te vullen door de kids voor of na schooltijd een plek te bieden. Een mooi initiatief
dat navolging verdient.
Onze laatste dagen in Bahia brengen we door aan het strand in Morro de São Paulo op Ilha Tinharé, een onvervalst tropisch paradijsje. Geen auto’s, alleen zanderige weggetjes met overal barretjes en restaurantjes en hier en daar een mottige straathond. We zitten hier in een mooie pousada boven op een heuvel met uitzicht op de zee (en in Duitse handen, dus goed georganiseerd). Na 5 dagen chillen pakken we de boot weer terug naar Salvador vanaf waar we door gaan naar Natal. In Salvador komen we er achter dat er tijdens de terugreis vanuit Morro een verstekeling is meegereisd. Als ik mijn backpack voor het ontbijt even op de grond zet, komt er opeens een dikke zwarte schorpioen uit de tas gekropen. Dat is wel even schrikken! Willen degenen die vroeger tijdens de biologieles wel hebben opgelet dit exemplaar even determineren en ons vertellen om wat voor soort het gaat (en vooral natuurlijk of ik aan een vroegtijdige dood ben ontsnapt)!? De foto staat hier onder.
Waarschijnlijk komt ons volgende bericht vanuit Bolivia, op weg naar Ecuador. Voor nu, lieve groeten en kussen vanuit Natal!
15 April 2011 - 00:23
Liesbeth En Geert:
Hey maatjes!!
Geloof het of niet... maar wij zijn 2 dagen geleden geland in Amsterdam en in speed-tempo ging het dan naar België!! Ja zeg, wij zijn helemaal thuis... 'k Kan je verzekeren 't is heel erg leuk iedereen terug te zien, maar toch wel aanpassen ook, wij lijken zo wel wat slow-motion te gaan nu en hebben tijd zat... We zijn uiteraard nog helemaal niet aan het werk... oeffffff, want dat zou al helemaal raar zijn ;) Eerstdaags binden we de ski's aan in Frankrijk en daarna zien we wel weer verder... We houden jullie zeker en vast mee op de hoogte.
Geniet heel erg intens van de fauna op de Galapagos... moet bijzonder indrukwekkend zijn, wij kunnen er op dit moment enkel maar van dromen... maar dat is nu best oké!! ;)
Dikke kus,
Liesbeth en Geert -
15 April 2011 - 04:01
Anita:
Tot heel snel :)! -
15 April 2011 - 04:27
Jeannette:
Wat een engerd die schorpioen! Heb weer met veel plezier jullie verslag gelezen, het zal heel gek zijnje te realiseren dat het eind in zicht is. Maar eerst Galapagos nog! Fantastisch! Groet'n uit lochem, jeannette -
15 April 2011 - 06:33
Steph:
Holebeertje!
Je moet me toch eens vertellen hoe jullie t voor mekaar krijgen om zoveel van die mooie plekjes te zien. Geweldige foto's en geweldige verhalen! Gelukkig komt t einde alweer in zicht zodat we snel weer kunnen afspreken! Ik heb net de verhalen van Le gehoord over haar meerdaagse avonturen op Galapagos en ik denk dat jullie wederom iets fantastisch staat te wachten. Geniet er nog van beiden en tot snel!
Dikke kus!
Ps. Jammer dat je er niet bij bent met Koninginnedag; Ricardo heeft een boot geregeld :D -
15 April 2011 - 06:46
Leonie:
Jongens, wat een prachtige verhalen weer! Wij hebben Rocinha ook bezocht, lekker achterop t motortje de berg opgereden :-) Heel vet dat jullie naar het noorden zijn doorgereisd, dat staat ook hoog op mijn lijstje. Ik wens jullie belachelijk veel plezier op de Fragata. Veel snorkelen en een boekje mee voor de vrije uurtjes varen overdag. liefs vanuit Olanda! -
15 April 2011 - 07:55
Matthias:
Aan de telson, metasomasegmenten en de carapax te zien lijkt het hier toch om een dikstaartschorpioen te gaan. Binnen deze familie zijn dodelijke soorten. Ik adviseer jullie om dit dier vrij te laten in de natuur. Beschouw dit dier niet als een huisdier. Speel er niet mee en ga er vooral niet 'teaserig' bovenop staan. -
17 April 2011 - 19:07
Karolien:
Instinctief: enge schorpioen, niet aaien, niet voeren, niet knuffelen. Wat een supermooie foto's weer, die kleuren in Brazilie zijn echt fantastisch. Ik ben zelf net terug van onze oosterburen, een lang weekend klimmen in Duitsland, dus ik heb net voldoende spierkracht in mijn handen over om dit te tikken, hihi. Maar, ik heb wel voor het eerst een overhang geklommen! -
20 April 2011 - 09:26
Marjan:
Hoi jarige en Violet,
Rutger gefeliciteerd met je verjaardag en alle andere jarigen in de familie!
Gelukkig hebben jullie die schorpioen overleefd , wat een engerd zeg.
Maak er vandaag een gezellige dag van samen en geniet nog even van de vrijheid en
alle mooie ervaringen die jullie beleven.
Groetjes, Wim, Marjan,Amber en Usha en ook van oma en opa Hulleman